Hur Du känner igen en narcissist
...och
När går en vanlig människa över gränsen
till utpräglade narcissistiska särdrag
När går en vanlig människa över gränsen
till utpräglade narcissistiska särdrag
AI svarar:
Att ha en viss grad av narcissism är en naturlig del av den mänskliga personligheten och bidrar till en sund självkänsla, självrespekt och förmågan att sätta upp och nå mål. Men när dessa drag blir dominerande, oflexibla och orsakar betydande problem i relationer och vardagligt liv, då har narcissismen passerat gränsen och kan klassas som utpräglad eller patologisk, i vissa fall mynnandes ut i en narcissistisk personlighetsstörning (NPD).
Gränsen mellan "normal" narcissism och utpräglade narcissistiska drag är inte knivskarp, men den avgörande skillnaden ligger i graden, varaktigheten och påverkan på individens liv och omgivning. Medan sund narcissism handlar om att ha ett positivt självvärde och kunna fungera väl socialt, kännetecknas utpräglad narcissism av ett genomgripande mönster av grandiositet, ett konstant behov av beundran, bristande empati och en känsla av rättighet som går ut över andra.
Enligt Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), som används för att diagnostisera psykiska störningar, definieras narcissistisk personlighetsstörning av ett bestående mönster av följande drag, som börjar senast i tidig vuxen ålder och visar sig i olika sammanhang:
* Grandios självbild: En överdriven känsla av sin egen betydelse och sina talanger, förväntar sig att bli erkänd som överlägsen utan motsvarande prestationer.
* Fantasier om obegränsad framgång: Ständigt upptagen av fantasier om makt, briljans, skönhet eller idealisk kärlek.
* Tro på sin egen "speciella" status: Tror sig vara unik och speciell och att enbart kunna förstås av, eller umgås med, andra speciella eller högt rankade personer eller institutioner.
* Behov av överdriven beundran: Kräver ständig och överdriven beundran från andra.
* Känsla av att ha rätt till särbehandling: Har orimliga förväntningar på att bli särbehandlad eller att andra automatiskt ska rätta sig efter dennes förväntningar.
* Utnyttjar andra: Drar fördel av andra för att uppnå sina egna mål.
* Brist på empati: Har svårt att känna igen sig i eller identifiera sig med andras känslor och behov.
* Avundsjuka: Är ofta avundsjuk på andra eller tror att andra är avundsjuka på dem.
* Arrogant eller högdragen attityd: Uppvisar snobbigt eller nedlåtande beteende.
För att en diagnos om narcissistisk personlighetsstörning ska ställas krävs att personen uppfyller minst fem av dessa nio kriterier. Det är dock viktigt att notera att det är en klinisk diagnos som endast kan ställas av legitimerad vårdpersonal efter en grundlig utredning.
Sammanfattningsvis går narcissism över gränsen till att vara utpräglad när de narcissistiska dragen blir en genomgripande och rigid del av personligheten, som inte bara påverkar individens självbild utan också leder till betydande svårigheter i relationer, arbetsliv och andra viktiga livsområden, ofta på bekostnad av andra. Det handlar då inte längre om hälsosamt självförtroende, utan om ett dysfunktionellt mönster som präglas av ett konstant behov av yttre bekräftelse och en bristande förmåga till äkta känslomässig kontakt med andra.
Ställer man frågan lite annorlunda: På vad sätt utmärker sig en narcissist?
Så här säger AI:
Överdrivet behov av beundran
- Ständig jakt på uppmärksamhet och komplimanger: Personen söker aktivt bekräftelse från andra och blir irriterad eller nedstämd om de inte får det.
- Skryter om prestationer och ägodelar: En överdriven tendens att berätta om sina framgångar, materiella ting eller status för att imponera.
- Förväntar sig särbehandling: Tror sig ha rätt till förmåner eller undantag som andra inte får, baserat på en uppfattning om sin egen överlägsenhet.
Bristande empati
- Ignorerar andras känslor och behov: Har svårt att sätta sig in i andras situation eller visa förståelse för deras upplevelser.
- Utnyttjar andra för egen vinning: Ser relationer som medel för att uppnå sina egna mål, snarare än som jämlika partnerskap.
- Saknar ånger eller skuld: Visar ingen äkta ånger när de sårar eller skadar andra.
Grandios självbild
- Överdriver egna talanger och betydelse: Har en orealistisk uppfattning om sin egen begåvning eller hur viktig de är.
- Tror sig vara unik eller speciell: Känner att de bara kan förstås av eller umgås med andra "högtstående" individer eller institutioner.
- Fantasier om obegränsad framgång, makt, briljans, skönhet eller idealisk kärlek: Lever i en fantasivärld där de är oövervinnerliga och beundrade.
Arrogans och förakt
- Nedvärderar andra: Kritiserar eller förminskar andra för att höja sin egen status.
- Har en överlägsen attityd: Behandlar andra med förakt eller som om de är underlägsna.
- Blir rasande vid kritik: Reagerar starkt negativt, ofta med ilska eller hämndlystnad, när de blir ifrågasatta eller kritiserade.
Mellanmänskliga problem
- Instabila relationer: Har svårt att upprätthålla djupa och varaktiga relationer på grund av sin självcentrering och brist på empati.
- Avundsjuk på andra eller tror att andra är avundsjuka på dem: Känner avundsjuka på andras framgångar eller tror att andra är avundsjuka på deras.
- Monopoliserar samtal: Styr konversationer så att de nästan enbart handlar om dem själva.
Det är viktigt att komma ihåg att enstaka av dessa beteenden inte nödvändigtvis indikerar narcissism. Det är ett mönster av flera av dessa drag som är genomgående och påverkar personens funktion i livet som kan tyda på en narcissistisk personlighetsstörning.
AI - slut ******************************************************************************
Notera att vissa punkter kan vara mer "uttalade" än andra. Många gånger krävs att man verkligen funderar
efter för att se överensstämmelse med "din" narcissist, den du har i åtanke.
Ser du flertalet likheter, ta då en funderare för vidare åtgärder. Vissa beslut kan vara svåra att ta men kan skona dig från mycket lidande i din framtid.